Απομόνωση και προσδιορισμός της ζύμης s.cerevisiae από στερεά υπόλοιπα οινοποίησης μαυροδάφνης
Επιτομή
Το πιο γνωστό είδος ζύμης είναι το Saccharomyces cerevisiae λόγω της ικανότητας του να προκαλεί ζυμώσεις. Ανήκει στην οικογένεια των Saccharomycetaceae και είναι υπεύθυνο για την παραγωγή κρασιού, ψωμιού και μπύρας. Επιπλέον, το είδος αυτό αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τους επιστήμονες, λόγω της ευκολίας που παρέχει στον χειρισμό του κατά τις γενετικές τροποποιήσεις. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχει ολοκληρωθεί η αποκωδικοποίηση του γονιδιώματός του, το οποίο αποτελείται από περίπου 6.000 γονίδια, αποτελώντας πλέον πρότυπο σύστημα μελέτης. Οι ζυμώσεις χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια σαν αποτελεσματικός και χαμηλού κόστους τρόπος για να διατηρηθεί η ποιότητα και η ασφάλεια των τροφίμων. Ανάμεσα στους μικροοργανισμούς που παίρνουν μέρος στις ζυμώσεις οι ζύμες παίζουν σημαντικό ρόλο.